دشواریهای زندگی در تهران کم نیستند، اما گویا ماجرا میتواند به سادگی از آنچه هست دشوارتر شود. براساس طرح تحقیقاتی بینالمللی که در 616 شهر جهان صورتگرفته، مشخص شده است تهران دهمین شهر و ایران ششمین کشور در جهان از منظر مخاطرات طبیعیاند.
دشواریهای زندگی در تهران کم نیستند، اما گویا ماجرا میتواند به سادگی از آنچه هست دشوارتر شود. براساس طرح تحقیقاتی بینالمللی که در 616 شهر جهان صورتگرفته، مشخص شده است تهران دهمین شهر و ایران ششمین کشور در جهان از منظر مخاطرات طبیعیاند.
احمد صادقی، رئیس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران که برای ارائه گزارشی به شورای شهر تهران رفته بود، این موضوع ترسناک را اعلام کرده است. اما این سازمان که وظیفهاش مدیریت بحران در شهر است برای کاهش خطرپذیری بزرگترین شهر ایران چه کاری انجام داده است؟ صادقی به کارهای انجامشده برای تطبیق نقشه یکپارچه گسلهای شهر با نقشه شهر اشاره میکند، اما این را هم اضافه میکند که فقط «44 کیلومترمربع از این محدوده شناسایی و نقشهبرداری شده، اما تا پایان برنامه دوم شهر تهران باید این میزان به 160کیلومترمربع برسد». بعد از پایان ارائه گزارش رئیس سازمان مدیریت بحران شهر تهران در شورای شهر اعضای این شورا چندان راضی به نظر نمیرسیدند. این موضوع در گفتههای رحمتالله حافظی، رئیس کمیسیون سلامت و خدمات شهری شورای شهر نمود بیشتری داشت. او از همان ابتدای صحبتهایش نشان داد که انتظار بیشتری از این سازمان دارد و سازمان مدیریت بحران را «فرزند ناخوانده شهرداری تهران» دانست. او از تبدیلشدن سولههای مدیریت بحران به سولههای ورزش انتقاد کرد چراکه به عقیده او این سولهها باید «هرچه سریعتر تخلیه شوند و در اختیار هلالاحمر قرار گیرند». با وجود آمارهایی که از میزان خطرپذیری تهران منتشر شده بازهم حافظی معتقد است سازمان مدیریت بحران «اولویت شهرداری نیست». او برای اثبات گفتههای خود به بودجه این سازمان اشاره کرد که به گفته او 35 میلیارد تومان منابع سرمایهای داشته که از این مبلغ فقط 9 میلیارد تومان یعنی حدود 25 درصد اختصاص پیدا کرده که هفت میلیارد آن صرف پرداخت حقوق کارمندان این سازمان شده و فقط دو میلیارد تومان برای اجرای ماموریتهای اصلی استفاده شده است.
او همچنین برای نشان دادن میزان آسیبپذیری تهران به احتمال وقوع زلزله هفت ریشتری اشاره کرد که براساس آن «فاجعهای عظیم» در تهران رخ خواهد داد. اما با اینکه ضوابط ساختوساز روی گسلها ابلاغ شده در «مناطق شهرداری توجهی به آن نمیشود» و برای گسلها ضوابط مناطق امن حاکم است و ساختوساز مرتفع روی گسلها انجام میشود. عبدالحسین مختاباد هم دیگر عضو شورای شهر تهران بود که از اقدامات سازمان مدیریت بحران راضی نبود و به صراحت اعلام کرد گزارش ارائه شده «برای مواجهه با بحران در تهران قابل قبول و راضیکننده» نیست.
در حالی که در پایان معصومه آباد، رئیس کمیته ایمنی شورای شهر تهران هم مهمترین مشکل در سامانه مدیریت بحران شهر تهران را «یکپارچهنبودن مراکز اجرایی و تصمیمگیر» دانست، به نظر میرسد نه مردم و نه اعضای شورای شهر و نه حتی مدیران این سازمان امیدی به کارآمدی آن در زمان وقوع بحرانهای بزرگ ندارند.