رئیس مرکز لرزه نگاری کشوری موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران در خصوص اظهارات نماینده اهر در مورد وقوع 5000 زلزله در طی سه سال اخیر در این شهرستان گفت: در روزهای اولیه در همان هفته اول هزاران زمین لرزه در اهر رخ داده است.
رئیس مرکز لرزه نگاری کشوری موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران در خصوص اظهارات نماینده اهر در مورد وقوع 5000 زلزله در طی سه سال اخیر در این شهرستان گفت: در روزهای اولیه در همان هفته اول هزاران زمین لرزه در اهر رخ داده است.
به گزارش نصر نیوز، دکتر علی مرادی ادامه داد: شاید عدد و ارقام همین تعداد نباشد ولی قطعا چند هزار پس لرزه رخ داده است و این یک امر طبیعی است و متاسفانه این آمار پس لرزه ها نه به همان شدت اولیه ادامه خواهد داشت.
مرادی در پاسخ به این سوال که آیا این زمین لرزه ها ادامه خواهد داشت یا نه تاکید کرد: متاسفانه تا چند سال آینده شاهد این پس لرزه ها ولی نه به شدت زمین لرزه اولیه خواهیم بود، در موقع زمین لرزه در یک روز چند صد پس لرزه اتفاق می افتاد ولی این تعداد رفته رفته کاهش پیدا می کند ولی قطعا چند سال طول می کشد تا زمین به یک آرامش برسد .
رئیس مرکز لرزه نگاری کشوری در مورد تاخیر سایت این مرکز در ارسال اخبار مربوط زلزله نسبت به سایت های خارجی ضمن رد این ادعا گفت: در مورد زمین لرزه ای که در تبریز رخ داد به دلیل وجود مرکز زلزله نگاری تبریز این مرکز دقیق ترین محل وقوع زمین لرزه های این منطقه را مشخص می کند ولی در مورد تاخیر سایت احتمالا به دلیل هجوم مردم به سایت برای دسترسی به اطلاعات دچار مشکل می شوند که ما راهکار هایی اتخاذ کردیم که دسترسی به سایت راحت تر شود. خوشبختانه قدرت ثبت زمین لرزه های ما در این منطقه بسیار بالاست و برخی از زمین لرزه ها را می توانیم ثبت کنیم که خارجی ها توان ثبت آن را ندارند و دقیق ترین آن نیز از همین محل اعلام می شود.
وی در مورد اختلاف بزرگی اعلام شده از طرف مرکز زلزله نگاری و سایت های دیگر تصریح کرد: این یک بحث علمی است و آن این است که بر اساس تعداد ایستگاه و فرمول های استفاده شده متفاوت باشد ولی قطعا این طور نیست که در حد یک واحد با هم متفاوت باشند ولی در حد چند دهم اختلاف در بحث زلزله نگاری طبیعی است.
مرادی در خصوص احتمال وقوع زلزله به قدرت بالای 7 ریشتر در کانون گسل شمال تبریز ابراز داشت: گسل تبریز در تاریخ خود زلزله هایی بالاتر از 7 ریشتر داشته است یک گسل بزرگ است ولی این دلیل نمی شود که بگوییم حتما این گسل با زلزله 7 ریشتر فعال شود. این یک پهنه گسلی است و همانگونه که چند وقت پیش در تبریز یک زلزله 4 ریشتر اتفاق افتاد احتمال دارد باز هم زمین لرزه های 4 یا 5 ریشتر اتفاق بیفتد، ولی گسل تبریز توان تولید زلزله بالای 7 ریشتر را دارد.
این پژوهشگر زلزله درباره دوره زمانی وقوع زمین لرزه در تبریز و احتمال اینکه همین زلزله 4 ریشتر همان زلزله باشد گفت: هر چقدر قدرت زلزله پایین تر باشد تعداد آن در یک برهه زمانی بیشتر و هر چه قدرت زلزله بیشتر باشد در یک برهه زمانی تعداد آن کمتر است و این یک امر کاملا طبیعی است.
مرادی افزود: دوره بازگشت زمانی زمین لرزه در کل یک بحث از کارهای ریاضی، زمین شناسی و تجربی است در نظر بگیرید هر کاری که بر مبنای تجربی دارد می تواند درصد خطا داشته باشد، به فرض اگر گفته می شود متوسط سن یک جامعه 80 سال است این دلیل نمی شود هر کس به سن 80 رسید فوت کند و بقیه مصون از مرگ باشند، بر همین اساس ممکن است زمین لرزه در 250 سال رخ بدهد یا اینکه در 1250 سال تکرار بشود و حتی در یک بازه زمانی 50 سال چندیدن زمین لرزه بزرگ داشته باشیم.