طراح "ميزلرزه" در دانشگاه صنعتي اميركبير گفت: كشور در معرض خطر بالايي از لحاظ زلزله قرار دارد و مرتب در طول سال چندين بار تحت امواج لرزه اي متاثر شده و بنا به شدت و فاصله از كانون زلزله و گسلهاي موجود، مي تواند باعث خرابي ها و زيان هاي گسترده اي شود.
عضو هيات علمي دانشگاه صنعتي اميركبير با اشاره به اينكه دستگاههاي اجرايي نظير وزارت راه و شهرسازي كه متولي ساخت و ساز مسكن است، تلاش دارد تا ساختمان ها را بر اساس تكنولوژي بالا و مقاوم در برابر حوادث طراحي كند، افزود: از اين رو به فكر ساخت ميزلرزه اي شديم كه بتوانيم زلزله را شبيه سازي كنيم و امكان بررسي هاي دقيق تر بر نحوه كنترل رفتار ساختمانها در برابر زلزله را داشته باشيم.
عضو شوراي پژوهشي مركز تحقيقات سازه و زلزله دانشگاه صنعتي اميركبير با بيان اينكه از ميز لرزه قبل از ساخت واقعي ساختمان بهره گيري مي شود تا طراحي هاي ساختمان كنترل شده پيش رود، اظهار داشت: از اين رو به واسطه ميز لرزه چگونگي اعمال ضرايب مختلف بر اجزاي سازه در طراحي ها مشخص مي شوند.
به گفته حاتمي با استفاده از اين ميز شبيه سازي، مي توان به لحاظ سازه اي و مكانيكي آزمايشهاي گوناگوني بر اساس شدت و دقت مورد نياز انجام داد.
وي با اشاره به اينكه در حال حاضر امريكا، انگليس، فرانسه، آلمان، اسپانيا، پرتغال، چين و كره، داراي تكنولوژي ساخت ميز لرزه هستند، افزود: با استفاده از ميز لرزه مي توان، ساختماني با اسكلت سالم را تحت زلزله قرار داد تا خروجي ها و خرابيهاي پس از زلزله را اندازه گيري كرده و بر اين اساس مقاومت ساختمان را در برابر زلزله افزايش داد.
حاتمي يادآورشد: ما نيز از اين موضوع روز دنيا عقب نيستيم و ميز لرزه اي را طي چهار سال متوالي طراحي كرديم كه اين ميز براي اولين بار به صورت بومي در كشور طراحي و به مرحله ساخت رسيده است.
به گفته وي، سه نمونه ميز لرزه در كشور وجود دارد كه تكنولوژي ساخت آنها در خارج از كشور صورت گرفته، در صورتيكه ميزلرزه اي كه در مركز تحقيقات سازه و زلزله دانشگاه صنعتي اميركبير ساخته شده داراي تكنولوژي ساخت داخل است.
حاتمي با تاكيد بر اينكه در مباحث سازه هاي فولادي و بتن آرمه، مطرح شده كه بايد ساختمان ها با آيين نامه هاي معتبر، طراحي و اجرا شوند، خاطرنشان كرد: آيين نامه هاي خارجي بر اساس ميزان شدت بار كشور خودشان تدوين شده اند و چون اين ضرايب بنا به محتواي فركانسي سازه ها و نوع لايه هاي زمين شناسي با كشور ايران متفاوت است لازم است برخي از اين ضرايب مورد بازبيني و درصورت نياز تصحيح شوند.
وي با بيان مثالي عنوان كرد: در كميته تخصصي مبحث نهم مقررات ملي ساختمان كشور، ميزان ضريب كاهش مقاومت مصالح و نيز نحوه محاسبه مدول ارتجاعي بتن را به استناد تحقيقات صورت يافته تغييرداديم تا بتوانيم از مقاومت بيشتر مصالح بهره ببريم و از هدر رفت سرمايه هاي ملي جلوگيري كنيم.
عضو كميته تخصصي مبحث نهم مقررات ملي ساختمان كشور افزود: با استفاده از ميز لرزان مي توان برآورد دقيق تري از ظرفيت مقاطع و المانهاي سازه اي بدست آورد و اين يافته ها را وارد آيين نامه هاي طراحي و ساخت كرد.
حاتمي خاطرنشان كرد: ميزلرزه عينا نيروي زلزله را شبيه سازي مي كند كه مي توان ساختماني را با الگوي مشخص روي اين ميز قرار داد و رفتار آن را در زمان زلزله ارزيابي كرد.
وي با اشاره به اينكه ابعاد اين ميز دو و نيم در ۴ متر است، اظهار داشت: ميز لرزه داراي سرعت ۳۰۰ ميليمتر بر ثانيه است و با يك درجه آزادي، دونوع بارگزاري هارمونيك و زلزله را شبيه سازي مي كند.
وي در خصوص ويژگي هاي ميز لرزه گفت: ۱۵۰ كيلو نيوتون، حداكثر بار و ۱.۵ برابر شتاب ثقل زمين حداكثر شتابي است كه اين ميز مي تواند تحمل كند. همچنين حداكثر تغيير مكاني كه به اين سيستم مي تواند وارد شود ۲۵۰ ميليمتر خواهد بود.
عضو هيات علمي دانشگاه صنعتي اميركبير يادآور شد: اين دستگاه داراي دو موتور محركه است كه هركدام از اين موتورها مي توانند سرعتي معادل با ۱۵۰ ميليمتر بر ثانيه را ايجاد كنند. دستگاه اين قابليت را دارد كه به صورت تك يا دو موتوره سرعت يا شتاب را در سيستم شبيه سازي كند.
وي با بيان اينكه بايد در طراحي ساختمان بازنگري كرده تا امكان ساخت بناهاي داراي تكنولوژي هاي نوين ساخت را داشته باشيم، افزود: اميدواريم كه با استفاده از تجهيزات نويني نظير ميز لرزه، بتوانيم در آينده ساختمان هاي مقاوم تر و بهينه تري داشته باشيم.