يکشنبه 4 خرداد 1404
slogan
iran Imam
تاریخ : سه شنبه 12 شهريور 1392
کد 52

افزايش20 درصدي انتشار گازهاي گلخانه‌اي از سال ۲۰۰۰ تاکنون بنگلادش و موزامبيک از بين مي روند

براساس گزارش سازمان ملل متحد که هفته پيش انتشار يافت غلظت گازهاي گلخانه‌اي در جو کره زمين و از جمله گاز دي اکسيد کربن، از سال ۲۰۰۰ تاکنون بيست درصد افزايش يافته که در اين ميان سهم آمريکا و چين از ساير کشورها بيشتر است
افزايش20 درصدي انتشار گازهاي گلخانه‌اي از سال ۲۰۰۰ تاکنون/ بنگلادش و موزامبيک از بين مي روند
  
براساس گزارش سازمان ملل متحد که هفته پيش انتشار يافت غلظت گازهاي گلخانه‌اي در جو کره زمين و از جمله گاز دي اکسيد کربن، از سال ۲۰۰۰ تاکنون بيست درصد افزايش يافته که در اين ميان سهم آمريکا و چين از ساير کشورها بيشتر است.

آژانس هواشناسي سازمان ملل متحد اعلام کرد: به رغم سرماي زودهنگام ناشي از پديده آب و هوايي لانينا، سال دو هزار و دوازده به سبب گرماي شديد آمريکا و کاهش حجم يخ هاي قطب شمال به پايين ترين ميزان در ميان ده سال گرم ثبت شده در تاريخ قرار مي گيرد.
به گزارش اسوشيتدپرس از دوحه، سازمان هواشناسي جهاني در بيانيه اي بعد از مذاکرات تغييرات جوي بين المللي در قطر اعلام کرد «سرعت نگران کننده» ذوب يخ هاي قطب شمال تغييرات جدي ناشي از گرم شدن جهاني را نشان مي دهد.
ميشل ژارو مديرکل سازمان هواشناسي جهاني اعلام کرد: «تغييرات آب و هوايي در مقابل چشمان ما رخ مي دهد و به سبب غلظت گازهاي گلخانه اي در فضا، اين روند همچنان ادامه دارد و مجددا رکورد جديدي ثبت خواهد شد.»
هيئت هاي حدود دويست کشور جهان در دوحه براي گفتگو درباره راههاي کند شدن تغييرات جوي از جمله کاهش انتشار گازهاي گلخانه اي گردهم آمده اند. دانشمندان مي گويند انتشار گازهاي گلخانه اي باعث گرم شدن کره زمين، ذوب يخ هاي قطبي، افزايش سطح آب درياها و تغيير در الگوي ريزش باران و در نتيجه جاري شدن سيل و خشکسالي مي شود.
خبرگزاری آسوشیتدپرس می‌نویسد سه سال پیش در اجلاس کپنهاگ کشورهای عضو نتوانستند در مورد یک معاهده بین‌المللی جدید در زمینه کاهش گازهای گلخانه‌ای به توافق برسند. اما سال گذشته قرار شد فرصت دیگری برای ادامه این مذاکرات فراهم شده و تا سال ۲۰۱۵ کشورهای عضو در مورد معاهده تازه‌ای به توافق برسند.
برای تنظیم یک معاهده جدید مسائل مختلفی که تاکنون اختلاف برانگیز بوده‌اند باید حل شوند که یکی از مهم‌ترین عناصر آن نحوه تقسیم مسئولیت برای کاهش مصرف سوخت‌های فسیلی بین کشورهای غنی و فقیر است. بعید است در جریان مذاکرات دو هفته‌ای که در شهر دوحه برگزار می‌شود در این زمینه توافقی حاصل شود.
دستور کار اصلی مذاکرات در دوحه گسترش الزامات اجرایی معاهده کیوتو است که توافقی در مورد کنترل میزان مصرف سوخت‌های فسیلی در کشورهای صنعتی و پیشرفته جهان است. در عین حال در اجلاس دوحه قرار است روی تامین بودجه چندین میلیارد دلاری برای کمک به کشورهای فقیر برای انطباق خود با الزامات ناشی از تغییرات جوی کره زمین تمرکز شود.
خبرگزاری آسوشیتدپرس می‌افزاید که اقدامات سازمان ملل متحد در این زمینه از جهات مختلف مورد انتقاد و حتی مورد تمسخر قرار گرفته است. طرفداران محیط زیست می‌گویند که این مذاکرات بسیار کند بوده و تاکنون دستاورد چندانی نداشته‌اند. از سوی دیگر گروهی معتقدند که هنوز کاملا ثابت نشده است که دلیل افزایش درجه حرارت جو کره زمین فعالیت‌های بشر و از جمله مصرف سوخت‌های فسیلی مثل نفت و ذغال سنگ است.
در این گزارش همچنین قید شده است که اقداماتی که دولت‌ها برای مقابله با این روند باید انجام دهند به نسبت تشدید خطرهای ناشی از گرمایش کره زمین افت کرده است.
در بخشی از این گزارش گفته می‌شود که هدف مذاکرات سازمان ملل متحد در زمینه محیط زیست این است که میزان افزایش درجه حرارت کره زمین به نسبت دوران ماقبل صنعتی را کمتر از دو درجه نگاه دارد.
اما تمام اقداماتی که تاکنون در زمینه کاهش مصرف سوخت‌های فسیلی، جلوگیری از تخریب جنگل‌ها و تشویق انرژی‌های قابل بازیافت صورت گرفته نتوانسته‌اند این هدف را تامین کنند.
گزارش و پیش‌بینی اخیری که توسط بانک جهانی منتشر شد نشان می‌دهد که دمای جو کره زمین تا سال ۲۱۰۰ حدود چهار درجه افزایش خواهد یافت.
به نوشته خبرگزاری آسوشیتدپرس مدافعان محیط زیست هشدار می‌دهند که افزایش دمای کره زمین پیامدهای بسیار خطرناکی خواهد داشت. جاری شدن سیل‌های شدید در شهرهای ساحلی و حتی زیرآب رفتن برخی از این مناطق، مختل شدن منابع آب طبیعی برای کشاورزی و حتی مصرف آب آشامیدنی، شیوع برخی بیماری‌ها و نابودی برخی از جانوران و گیاهان از جمله پیامدهای چنین وضعیتی خواهد بود.
اکثریت جامعه علمی جهان معتقدند که تحت تاثیر گرمایش جو زمین پدیده‌های نادری مثل طوفان‌های شدید و ویرانگر که یک نمونه آن ماه پیش سواحل شرقی آمریکا را در نوردید به مراتب بیشتر اتفاق خواهند افتاد.
در تلاش‌های بیست ساله سازمان ملل متحد برای مقابله با تغییرات جوی کره زمین پروتکل کیوتو که در سال ۱۹۹۷ به تصویب گروه زیادی از کشورهای جهان رسید هنوز هم بزرگ‌ترین دستاورد تلقی می‌شود. دوره زمانی این پروتکل در سال جاری میلادی به پایان خواهد رسید بنابراین در مذاکرات دوحه سعی خواهد شد تا زمانی که یک معاهده همه جانبه‌تر تصویب نشده مدت زمان اجرای این پروتکل تمدید شود.

بنگلادش و موزامبیک از بین می روند



بانک جهانی در گزارشی که روز یکشنبه، ۱۸ نوامبر، منتشر کرد ضمن هشدار نسبت به روند گرمایش زمین از دولت های جهان خواست مبلغ یک تریلیون دلاری را که اکنون به عنوان یارانه سوخت های فسیلی پرداخت می کنند، به تقویت زیرساخت های سبز جهت کاهش انتشار کربن اختصاص دهند.
به گزارش خبرگزاری آلمان، جین یونگ کیم، رییس بانک جهانی در این گزارش هشدار داد که چنانچه روند گرمایش زمین به شکل فعلی ادامه یابد، چندین کشور ساحلی جهان، همچون موزامبیک و بنگلادش در آستانه قرن آینده از میان خواهند رفت.
افزایش دمای اقیانوس ها به آب شدن مناطق وسیعی در قله های یخی قطبی می انجامد و همین طور افزایش تعداد توفان های موسمی و گردبادهای عظیم را به دنبال خواهد داشت.
توفان سندی که ماه گذشته سواحل شرقی آمریکا و شهرهای نیویورک و نیوجرسی را در هم کوبید باعث مرگ یکصد نفر و ویرانی های عظیم شد.
بهروز دهزاد، عضو هیات علمی دانشگاه شهید بهشتی تهران و یکی از بنیانگذاران مرکز ملی اقیانوس شناسی در مورد اهمیت و سندیت بیانیه بانک جهانی می گوید:این هشدارها بسیار بسیار جدی هستند و بر اساس یافته های کاملا درست و واقعی طی حداقل ۵۰ سال اخیر مشخص شده اند. باید این هشدارها جدی گرفته شود. اگر این روال ادامه پیدا کند این مسئله اتفاق خواهد افتاد و کلا نقشه جغرافیایی سطح زمین تغییر خواهد کرد. منتهی مسئله اینجاست که ما با یک بحرانی مواجه شدیم که ناشی از شیوه زندگی خود ماست.
حاصل سرعت شتابان به سمت زندگی تکنولوژیک و رفاه بیش از حد، به خصوص در کشورهایی مثل آمریکا و سایر کشورهای پیشرفته صنعتی، همین مسئله است که گازهای گلخانه ای دارند به تدریج حالت گلخانه ای را در سطح کره زمین تشدید می کنند و مانع خروج گرما از سطح کره زمین می شوند.
بیانیه بانک جهانی بر اساس گزارش انستیتوی تحقیقات و تجزیه و تحلیل تاثیر تغییرات اقلیمی کره زمین در پوتسدام تهیه شده که در آستانه کنفرانس سازمان ملل درباره تغییرات آب و هوا منتشر شده است.
این گزارش یک تصویر کلی از آخرین تحقیقات علمی را ارائه می دهد و به این نتیجه می رسد که کره زمین در مسیری واقع شده که تا سال ۲۱۰۰ چهار درجه سانتیگراد گرمتر خواهد شد.
بر اساس این گزارش، با چهار درجه گرم تر شدن کره زمین بین نیم تا یک متر سطح دریاها بالاتر خواهد آمد و باعث افزایش موج شدید گرما در دوره های زمانی یکساله خواهد شد. حال آن که معمولا این موج های گرمایی هر چند صد سال یک بار رخ می دهند.

چنین امواج گرمایی می تواند باعث تخلیه بسیاری از مناطق ساحلی شود


بهروز دهزاد در مورد تاثیر افزایش ارتفاع آب دریاها در جوامع بشری می گوید: شهرهای ساحلی و نقاط مسکونی ساحلی از جمله نقاطی هستند که در همین ارتفاع نیم متر تا یک متر از سطح دریا ساخته شده اند و در نتیجه با بالا آمدن آب دریاها و اقیانوس ها، تمامی این مناطق در آب فرو خواهند رفت. معلوم نیست که چند درصد از ساکنین این مناطق کار و زندگی خودشان را از دست خواهند داد؟ شاید نیمی از ساکنین این مناطق یا حتی بیشتر از نیمی از ساکنین این مناطق ناچار به مهاجرت های وسیع به مناطق دیگر کره زمین بشوند. این مسئله می تواند عواقب اقتصادی و اجتماعی بیشماری را به همراه داشته باشد.»
تعهدات جهانی مبنی بر توقف افزایش دما تا میزان دو درجه نیز به خودی خود، تاثیرات مصیبت باری بر حیات انسان ها در کره زمین خواهد داشت و افزایش چهار درجه میزان ویرانی ها را به سطحی غیر قابل تصور می رساند.
در کنفرانس اخیر سازمان ملل پیرامون تغییرات جوی که دسامبر سال گذشته در شهر دوربان آفریقای جنوبی برگزار شد، نمایندگان این کشورها متعهد شدند تلاش های وسیع تری برای به اجرا درآوردن پیمان کیوتو صورت دهند.