يکشنبه 4 خرداد 1404
slogan
iran Imam
تاریخ : پنجشنبه 8 آبان 1393
کد 500

توسط مديريت بحران شهرداري تبريز با مشارکت معاونت برنامه ریزی و توسعه شهرداری تبریز صورت گرفت + گزارش تصويري

برگزاری کلاس های آموزشی در هفته پدافند غیرعامل
برگزاری کلاس های آموزشی در هفته پدافند غیرعامل

اطلاعات برگزاري دوره هاي آموزشي در هفته پدافند غير عامل



الف- اقدامات اساسی پدافند غیر عامل- استحکامات و سازه های امن

استاد: مديركل محترم پدافند غيرعامل- جناب آقاي احمد جهانسري و مهندس علي پور زنگبار

همزمان با هفته بزرگداشت پدافند غيرعامل، کارگاه آموزشی اقدامات اساسي پدافند غير عامل، استحكامات و سازه هاي امن توسط سازمان مديريت بحران شهرداري تبريز در محل شهرداری مركز برگزار گرديد.
سردار احمد جهانسري مدیرکل پدافند غیر عامل استانداری آذربایجان شرقی با تاكيد بر فرهنگ سازی و آموزش به عنوان دو هدف اصلی پدافند غیر عامل گفت: پدافند غیر عامل نوعی دفاع غیر نظامی است و به مجموعه اقداماتی اطلاق می‌گردد که به بکارگیری جنگ افزار نیاز ندارد و با اجرای آن می‌توان از وارد شدن خسارات مالی به تجهیزات و تاسیسات حیاتی و حساس نظامی و غیر نظامی و تلفات انسانی جلوگیری نموده و یا میزان این خسارات و تلفات را به حداقل ممکن کاهش داد.
به گواه تاريخ هر خط پدافندي به كامل تــرين شكل خود نفــوذ پذيـــر است . دفاع غيــــر عامل حلقـــه مكمل و سبب كاهش احتمال نفوذ به آن است.  
 دفاع با تجهيزات و جنگ افزار از سرزميني با گستردگي كشور ما و تنوع آب و هوايي و چنين شرايط جغرافيايي بسيار مشكل و پر هزينه است . هزينه ها و خسارات دفاع از اين سرزمين در مقابل دشمني كه برتري تكنولــوژي دارد بسيار زياد است.
 به لحاظ تنوع جغرافيايي و داشتن مرزهاي طولاني، نيازمند استقرار نيرو و امكانات در دريا، كوير، كوهستان، جنگل و دشت هستيم،  يعني پراكنده شدن منابع و در نتيجه محدوديت در دفاع.

افزايش توسعه اقتصادي در كشور سبب افزايش آسيب پذيري كشور مي شود.

    ايجاد عسلويه ◄ توسعه اقتصادي ◄  احتمال تهديد آن ◄   افزايش سطوح آسيب پذيري
عدم توسعه تسليحاتي و تجهيزاتي نيروهاي مسلح متناسب با توسعه اقتصادي نسل های مختلف سلاح و تسليحات به واسطه ظهور فناوري های نوين دائما در حال تغيير است. برای مثال در دو دهه گذشته نسل های متعددی از موشک های هدايت شونده توليد شده اند.
همچنين در اين دوره آموزشي مبحث 21 رعايت مقررات ملي ساختمان در پدافند غيرعامل و موارد مرتبط با آن مورد بحث قرار گرفت و نحوه اجراي آن در پروژه هاي شهري توضيح داده شد.






ب- اصول و مبانی پدافند غیر عامل

استاد: معاون هماهنگ كننده سپاه عاشورا- جناب آقاي حسين مقدم

مفهوم دفاع غيرعامل اين است كه در مقابل اقدامات شناسايي و تهاجمي دشمن :
1- ديده نشويم.
2- اگر ديده شديم، شناخته نشويم.
3- اگر شناخته شديم مورد هدف قرار نگيريم يا به راحتي مورد هدف قرار نگيريم.
4- اگر مورد هدف قرار گرفتيم، آسيب نبينيم و يا حداقل آسيب را ببينيم.
5- اگر آسيب ديدیم، بتوانيم به سرعت فعاليت‌ها را از سر بگيريم.

مراكز حياتي: مراكزی كه داراي گستره فعاليت ملي بوده و وجود و استمرار فعاليت آنها براي كشور حياتي است و آسيب يا تصرف آنها بوسيله دشمن باعث اختلال كلي در اداره امور كشور مي‌گردد.
مراكز حساس: مراكزي كه داراي گستره فعاليت منطقه‌اي مي‌باشند و وجود و استمرار فعاليت آنها براي مناطقي از كشور است و آسيب يا تصرف آنها بوسيله دشمن باعث بروز اختلال در بخشي از كشور مي‌گردد.
مراكز مهم: مراكزي كه داراي گستره فعاليت محلي مي‌باشند و وجود و استمرار فعاليت آنها براي بخشي از كشور داراي اهميت است و آسيب يا تصرف آنها بوسيله دشمن باعث بروز اختلال در بخشي از كشور مي‌گردد.
اهداف دفاع غيرعامل
- كاهش قابليت و توانايي سامانه‌هاي شناسايي، هدف يابي و دقت هدف‌گيري تسليحات دشمن
- تقليل آسيب‌پذيري و كاهش خسارات و صدمات تأسيسات، تجهيزات و نيروي انساني مراكز حياتي، حساس و مهم نظامي و غيرنظامي كشور در برابر تهديدات و حملات دشمن
- حفظ سرمايه‌هاي كلان ملي كشور
- حفظ توان خودي جهت ادامه فعاليت‌ها و تداوم عمليات توليد و خدمات رساني
- سلب آزادي و ابتكار عمل از دشمن و ايجاد شرايط سخت و دشوار در صحنه عمليات
-كاهش قابليت و توانايي سامانه‌هاي شناسايي، هدف يابي و دقت هدف‌گيري تسليحات دشمن
- تقليل آسيب‌پذيري و كاهش خسارات و صدمات تأسيسات، تجهيزات و نيروي انساني مراكز حياتي، حساس و مهم نظامي و غيرنظامي كشور در برابر تهديدات و حملات دشمن
- حفظ سرمايه‌هاي كلان ملي كشور
- حفظ توان خودي جهت ادامه فعاليت‌ها و تداوم عمليات توليد و خدمات رساني
- سلب آزادي و ابتكار عمل از دشمن و ايجاد شرايط سخت و دشوار در صحنه عمليات








ج- مفاهیم و راهکارهای امنیت فن آوری اطلاعات و ارتباطات

استاد: جناب آقاي مهندس  يوسف نيا- كارشناس ارشد الكترونيك و استاد دانشگاه فني و حرفه اي

    به هرگونه اقدام با هدف ایجاد اختلال، ناکارآمدی یا محروم سازی از منابع موجود در فضای تبادل اطلاعات، جنگ سایبر اطلاق می گردد.
     چنين عملياتي بطور مشخص با اهداف تهدید امنیت و یا حفظ امنیت در ابعاد ملی انجام مي‌پذيرد. جنگ سايبر داراي اهميت روز افزون براي بخش های دفاعی و امنیتی، اقتصادی و تجاری، سیاسی، فرهنگی و ...  است.
لازمه یک  دﻓﺎع موفق در ﺟﻨﮓ ﺳﺎﻳﺒﺮ ﻫﻤﺎﻧﺎ ﺑﺎﻻ ﺑﺮدن ﺳﻄﺢ امنیتی ﻋﻨﺎﺻﺮ درﮔﻴﺮ اﺳﺖ و اﻳﻦ مهم ﺟﺰ ﺑﺎ اﻓﺰاﻳﺶ دانش در حوزه سایبر ﻣﻴﺴﺮ ﻧﺨﻮاﻫﺪ ﺑﻮد.
    بر اساس اﺳﺘﺎﻧﺪاردﻫﺎي اﻣﻨﻴﺘﻲ قابل قبول، ﺑﻄﻮر ﺧﻼﺻﻪ ﻫﺮ ﻳﻚ از ﻋﻨﺎﺻﺮ درﮔﻴﺮ در ﻓﻀﺎي ﺳﺎﻳﺒﺮ، ﺑﺎﻳﺪ ﺑﻪ اﻧﺪازه ارزش ﺧﻮد ﺣﻔﺎﻇﺖ ﮔﺮدﻧﺪ. در ﻏﻴﺮ اﻳﻦ ﺻﻮرت، اﻧﺘﺨﺎب ﻣﻜﺎﻧﻴﺴﻢﻫﺎي دﻓﺎﻋﻲ ﭼﻨﺪان ﺑﻬﻴﻨﻪ ﻧﺨﻮاﻫﺪ ﺑﻮد و ﺑﺪون ﺷﻚ داراي ﻫﺰﻳﻨﻪﻫﺎي غیر ضرور اﺳﺖ.
بدیهی است آنهایی که ﻗﺼﺪ ﺣﻤﻠﻪ داﺷﺘﻪ ﺑﺎﺷند ﺗﺎ دﻧﺪان ﻣﺴﻠﺢ می ﺷﻮند. ﭘﺲ ﺑﺎﻳﺪ اﺑﺘﺪا داراﺋﻲﻫﺎ و ﻋﻨﺎﺻﺮاﺻﻠﻲ و اﺳﺎﺳﻲ اﻃﻼﻋﺎﺗﻲ اﺷﻴﺎء ﻣﻬﻢ در ﻓﻀﺎي ﺳﺎﻳﺒﺮي را ﺗﻌﺮﻳﻒ و ﺗﻌﻴﻴﻦ ﻧﻤﻮده و ﺑﺮاﺳﺎس ﺳﻴﺎﺳﺖﻫﺎي ﻛﻼن و ﺑﺎ در ﻧﻈﺮ ﮔﺮﻓﺘﻦ تمامی ﺗﻬﺪﻳﺪات، باید همه ﺗﻤﻬﻴﺪات دﻓﺎﻋﻲ را ﭘﻲرﻳﺰي ﻧﻤﺎﺋﻴﻢ.
      با توجه به اهمیت فناوری اطلاعات در عصر حاضر و رشد سریع و در عین حال نامتوازن ساختار IT ، این بستر به یکی از نقاط بالقوه آسیب پذیر و خطرناک در جهان بدل شده است؛ که ضرورت توجه و پرداخت سریع و در عین حال نظام مند، معقول و هدفمند به منظور مصون سازی این بستر از تهدیدات موجود در جهت حفظ امنیت ملی و حریم شخصی شهروندان در فضای جنگ و مخاصمات امروز بین المللی را می طلبد.
       دفاع غيرعامل در واقع مجموعه تمهيدات، اقدامات و طرح‌هايي است كه با استفاده از ابزار، شرايط و حتي‌المقدور بدون نياز به نيروي انساني به صورت خود اتكا صورت‌گيرد چنين اقداماتي از يك سو توان دفاعي مجموعه را در زمان بحران افزايش داده و از سوي ديگر پيامدهاي بحران را كاهش و امكان بازسازي مناطق آسيب‌ديده را با كمترين هزينه فراهم مي‌سازد. در حقيقت طرح‌هاي پدافند غيرعامل قبل از انجام مراحل تهاجم و در زمان صلح تهيه و اجرا مي‌گردند. با توجه به فرصتي كه در زمان صلح جهت تهيه چنين طرح‌هايي فراهم مي‌گردد ضروري است اين قبيل تمهيدات در متن طراحي‌ها لحاظ گردند.
جناب آقاي مهندس يوسف نيا كارشناس ارشد مهندسي الكترونيك و استاد دانشگاه فني و حرفه اي در موضوع پدافند غيرعامل و سايبري تاكيد نموده و تجارب خود را در اين زمينه ارائه نمودند كه به اهم آنها در ذيل اشاره مي شود:

اهداف کلان

1. تأمين امنيت و حصول اطمينان از عدم دسترسي هاي غير مجاز به اسرار و اطلاعات كشور ( ملي و بخشي)
2. ايمن سازي و حصول اطمينان از پايداري و خلل ناپذيري در فعاليت شبكه هاي الكترونيكي مديريت و كنترل كشور (ملي و بخشي)
3. حفظ و تأمين آرامش اجتماعي و عمومي از طريق توسعه اطمينان و اعتماد آحاد جامعه
4. صحت و تداوم كاركرد شبكه و سامانه هاي الكترونيكي سرويس و خدمات عمومي
5. توسعه ظرفيت دفاع الكترونيكي در برابر تهاجم فرهنگي و نرم از طريق شبكه هاي بين المللي و ملي اينترنت
6. تقويت ضريب امنيت و پايداري در حوزه زير ساخت هاي ملي و حياتي