تجربه بحرانهای گذشته نشان داده است که اقشار خاص (سالمندان، کودکان، نابینایان، ناشنوایان، معلولان و مانند آنها) از آسیب پذیری بالایی در شرایط بحرانی برخوردارند و لازم است امداگران توجه ویژه به این اقشار در مواقع بحرانی داشته باشند.
مقدمه
تجربه بحرانهای گذشته نشان داده است که اقشار خاص (سالمندان، کودکان، نابینایان، ناشنوایان، معلولان و مانند آنها) از آسیب پذیری بالایی در شرایط بحرانی برخوردارند و لازم است امداگران توجه ویژه به این اقشار در مواقع بحرانی داشته باشند. در این سری از مطالب مجله برخی از نکاتی که باید توسط امدادگران در مورد گروههای خاص در شرایط بحرانی مورد توجه قرار گیرند فهرست می شوند. این مطالب برگرفته شده از ویرایش دوم مجموعه ای به نام "نکاتی برای امدادگران" یا (Tips for first responders) است که به تازگی توسط مرکز رشد و معلولیت دانشگاه نیومکزیکو انتشار یافته است.
مدیریت بحران و اقشار خاص : سالمندان
• برخی از افراد سالمند ممکن است خیلی کند نسبت به بحرانها واکنش نشان دهند و ممکن است به درستی متوجه ابعاد بحران نباشند. در صورت لزوم سوالات و جوابها را برایشان تکرار کنید.
• هنگام کمک به سالمندان صبور باشید. سعی کنید مطالب را به درستی و با متانت برایشان توضیح دهید. این کار بهتر از عجله کردن و در نتیجه مواجه شدن با افراد سردر گم و بی میل به همکاری می باشد.
• به این افراد اطمینان دهید که در هر صورت مراقبتهای بهداشتی لازم به آنها خواهد رسید و نگران از جابجایی نباشند.
• افراد سالمند از دور شدن از محل زندگی خود هراس بیشتری دارند. با آنها در این مورد همدلی نمایید و آنها را متوجه کنید که این کار موقتی است.
• قبل از جابجایی افراد سالمند توانایی دیدن و شنیدن آنها را بسنجید و از تکنیکهای امداد و نجات مخصوص هر وضعیت استفاده نمایید.
• اگر فرد سالمند مشکل شنوایی دارد نکات مربوط به امداد رسانی به افراد ناشنوا را بکار بگیرید (در شماره های بعدی ارایه خواهند شد).
• اگر فرد سالمند مشکل بینایی دارد خودتان را به آنها نزدیک کنید و توضیح دهید که برای چه آنجا هستید و نکات مربوط به امداد رسانی به افراد نابینا را بکار بگیرید (در شماره های بعدی ارایه خواهند شد).
• در صورت امکان کلیه داروهای مصرفی فرد سالمند را قبل از تخلیه مکان جمع آوری و به همراه ببرید. از آنها بپرسید چه داروهایی مصرف می کنند و آنها را کجا گذاشته اند. بیشتر افراد سالمند داروهایشان را در مکان مشخصی از منزل نگاهداری می کنند.
• اگر فرد سالمند دچار مشکلات روانی است چراغ و آژیر وضعیت اضطراری را خاموش کرده و خودتان را به فرد معرفی نموده و توضیح دهید که چرا آنجا هستید. سعی کنید به آهستگی و آرامی و شمرده صحبت کنید. از سوالات بله و یا خیر استفاده کنید و در صورت نیاز سوالات را تکرار نمایید. سعی کنید هنگام صحبت کردن به صورت و چشمان فرد نگاه کنید.
با تشكر از دكتر علي عسگري