يکشنبه 4 خرداد 1404
slogan
iran Imam
تاریخ : يکشنبه 1 تير 1393
کد 343

مطلب استاندارد حداقل های کمکهای انسانی در مواقع بحران

یکی دیگر از فعالیتهایی که استاندارد کردن آن در مدیریت بحران از اهمیت زیادی برخوردار است نحوه و میزان ارایه کمکهای انسانی به افراد آسیب دیده از سوانح است.
یکی دیگر از فعالیتهایی که استاندارد کردن آن در مدیریت بحران از اهمیت زیادی برخوردار است نحوه و میزان ارایه کمکهای انسانی به افراد آسیب دیده از سوانح است. این موضوع خصوصا از نظر بین المللی مورد توجه فراوان است زیرا این استانداردها کمک می نمایند تا از بروز برخی مشکلات معمول در ارایه کمکهای انسان دوستانه پیشگیری شود. به همین منظور از سال 1997 تعدادی از سازمانهای غیر دولتی (NGOs) با کمک جمعیت های صلیب سرخ و هلال احمر پروژه ای را شروع کردند که به Sphere Project مشهور شده است و در صدد تهیه استانداردهای لازم در این زمینه است. این پروژه بر اساس دو اصل مهم راه اندازی شده است: اول اینکه باید کلیه قدمهای ممکن برای از بین بردن درد ها و رنجهای ناشی از بلایا و بحرانها برداشته شوند. دوم اینکه کلیه کسانی که تحت تاثیر سوانح و بحرانها قرار می گیرند حق برخورداری از زندگی توام با احترام و برخورداری از کمکهای انسان دوستانه را دارند. این پروژه در حقیقت متشکل از یک کتابچه راهنما، فرایند همکاری و نشان دادن تعهد به کیفیت و حسابدهی در ارایه کمکهای بشر دوستانه است.

کتابچه که در حقیقت همان استانداردهای تهیه شده است راهنمای ارایه کمکهای انسان دوستانه توسط سازمانهای ارایه دهنده این خدمات در سطح بین المللی است.

کتابچه استاندارد حداقل های کمکهای انسانی در مواقع بحران شامل 8 قسمت است. قسمت اول تاریخچه و کلیات مربوط به این استاندارد را توضیح می دهد. در این قسمت به عنوان مثال اشاره شده است که این استاندارد بر اساس قوانین موجود بین المللی و کنوانسیونهای جهانی تهیه و تنظیم شده و در انطباق کامل با آنها است. در این مقدمه همچنین اشاره شده است که این استاندارد با کمک 400 سازمان و بیش از 80 کشور جهان تهیه شده است. در ادامه نیز زمان و نحوه استفاده از استاندارد تهیه شده توضیح داده شده اند.

در بخش دوم اصول و کلیات حاکم بر استاندارد که نشات گرفته از کنوانسیونهای بین المللی است توضیح داده شده است. بخش سوم که در حقیقت فصل اول کتابچه استاندارد هم می باشد به ارایه آن دسته از استانداردهای کمکهای انسانی بعد از بحرانها می پردازد که در کلیه بخشها (غذا، سرپناه، بهداشت، آبو بهداشت و ...) مشترک است. این استانداردها به 8 موضوع مهم اختصاص داده شده اند که عبارتند از: استانداردهای مشارکت، ارزیابی اولیه خسارات و تلفات و نیازها، واکنش، هدف گیری، نظارت، ارزیابی، وظایف و مسئولیتهای افراد ارایه دهنده کمک و سرپرستی و نیروهای کمک دهنده. در هر کدام از این موارد نکات و مواردی را که باید مورد توجه قرار گیرند به صورتی بسیار آسان و طبقه بنده شده به صورت چک لیستها ارایه شده اند.

فصول بعدی این کتاب به ترتیب استانداردهای مربوط به ارایه خدمات مربوط به آب آشامیدنی و فاضلاب و بهداشت، غذا و مواد غذایی، سرپناه و اقلام غیر غذایی مانند پوشاک و نهایتا خدمات درمانی اختصاص داده شده اند. در هر کدام از این موارد میزان کمکی که باید ارایه شود، نحوه ارایه آن و دفعات ارایه آن و نکات جزیی که در هر مورد متناسب با شرایط فرهنگی و اجتماعی باید مورد توجه قرار گیرند ذکر شده اند.
آشنایی با این استاندارد برای دست اندرکاران مدیریت بحران بویژه کسانی که در امور مربوط به کمک رسانی و امداد بعد از بحران بسیار مفید است. این استاندارد بطور آزاد در دسترس همگان قرار داده شده است و شما می توانید آن را در سایت زیر بیابید:

http://www.sphereproject.org

با تشكر از دكتر علي عسگري