رییس بخش زلزله و کاهش خطرپذیری مرکز تحقیقات وزارت راه، مسکن و شهرسازی ضمن اشاره به فروریزش زمین در تبریز می گوید: فروریزش های متعدد در کلانشهرهای کشور نشان میدهد که در مورد پایدارسازی ساختگاههای شهری بسیار دقت و جدیت اعمال شود.
سرویس شهری تبریز بیدار
شامگاه پنج شنبه هفته قبل بود که نشست زمین در کمربندی میانی تبریز ۶ مصدوم برجای گذاشت. با گزارش وقوع این حادثه به سازمان آتش نشانی تیمی از آتش نشانان به محل حادثه اعزام و شاهد نشست زمین و سقوط یک دستگاه پراید به عمق محل نشست زمین شدند که به سرعت عملیات امدادی را آغار کردند.

در اثر وقوع این حادثه سه بچه، دو زن و یک مرد مصدوم شده بودند که آتش نشانان هر ۶ مصدوم را در اختیار عوامل اورژانس قرار دادند.
علی بیتاللهی رییس بخش زلزله و کاهش خطرپذیری مرکز تحقیقات وزارت راه، مسکن و شهرسازی ضمن اشاره به فروریزش زمین در این محدوده از تبریز می گوید: فروریزش های متعدد در کلانشهرهای کشور نشان میدهد که ساختگاههای شهری در معرض خطر فروریزش قرار دارند و ضرورت دارد که در مورد پایدارسازی ساختگاههای شهری بسیار دقت و جدیت اعمال شود.
رییس بخش زلزله مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی یادآور می شود: بر اساس برآوردها و مطالعات، پدیده فرونشست زمین به دلیل استفاده بی رویه از آب های زیرسطحی بسیاری از کلانشهرها و شهرهای کشور را تهدید می کند.

وی خاطرنشان می کند: یکی از کارهایی که در زمینه حفظ و ارتقای ایمنی کشور در مقابله مخاطره فرونشست باید انجام شود، محافظت از شریانهای حیاتی است. شریان های مهم حیاتی شامل خطوط انتقال نیرو، خطوط انتقال سوخت، آب، فاضلاب و حتی المان های حمل و نقلی طولی همچون جاده ها، و راه آهن همه به دلیل نوع خود و گستردگی طویلی که دارند در جاهای مختلف، زون های فرونشستی را قطع می کنند در چنین مکانهایی بر اثر افت تدریجی سطح زمین این شریانهای حیاتی و زیرساختها دچار انحنا شده و آسیب می بینند.
بیتاللهی تاکید می کند: فرونشست بحث کلان ملی است و مرتبط با یک وزارتخانه نیست. یک راس مسئولیت و مبارزه با مخاطره، دستگاه های مسئولی ارایه دهنده حفر چاه، کنترل و بهره برداری از آب های زیرزمینی هستند. راس دیگر مسئولیت مقابله با فرونشست، دستگاه های و اشخاص بهره برداری هستند که از آب های زیرزمینی استفاده می کنند. که همه باید همکاری کنند تا آثار فرونشست کاهش یافته و مخاطرات کم شوند.

وی بیان می کند: مطالعات دنیا در خصوص کاهش مخاطرات فرونشست و جلوگیری از پیشرفت آنها ۲۰ روش است که از این تعداد، ایران و مشخصا مرکز تحقیقات سه روش را که اقتصادی، مقرون به صرفه و با شرایط ایران کاملا منطبق است استخراج کرده است.
مرتضی کریمی از اساتید حوزه زمین شناسی نیز طی مقاله ای با بیان اینکه فرونشست زمين يکی از مخاطرات ژئومورفيک محسوب می شود، می گوید: فرونشست زمین دارای حرکتی کند و بطئی بوده و در بلند مدت آثار مخرب خود را نشان مي دهد. وقوع اين مخاطره می تواند عاملي در ايجاد و تشديد آسيب پذيری کانون فعاليت های انسانی واقع در بستر هايی با زير ساخت مخاطره آميزطبيعی باشد.
وی می افزاید: درچنين شرايطی شناخت کافی از درجه و ميزان آسيب پذيری و تحليل و تبيين ويژگی ها و شرايط گروه های انسانی، تاسيسات و مکان های در معرض خطر می تواند مجال برنامه ريزی و آمايش محيطی فضا را در جهت تعديل خطر پذيری و به تبع آن دوری از بحران را فراهم آورد.
کریمی در بخش دیگری از مقاله خود می آورد: فروريزش ناگهانی زمين و تخريب و ريزش سازه های آسيب پذير از سوانح محتمل ناشی از عوارض فرونشست است.