مدیریت بحران: گوشه گوشه جهانی که در آن زندگی می کنیم، سرشار از شگفتی هایی است که هر صاحب نظری را شیفته می کند؛
به گزارش روابط عمومی مدیریت بحران شهرداری تبریزبه نقل از شهریارنیوز، گوشه گوشه جهانی که در آن زندگی می کنیم، سرشار از شگفتی هایی است که هر صاحب نظری را شیفته می کند؛
اما جالب است که این شگفتی ها، تنها در زیبایی خلاصه نمی شود؛ بلکه گاه، قهر طبیعت و حوادثی که در طبیعت جهان هستی وجود دارد، نیز، موجب حیرت و سرگشتگی انسان ها می شود. همه ساله، بروز حوادثی چون سیل، زلزله، رعد و برق و طوفان، خسارات مالی و جانی قابل توجهی به شهر و خانه انسان ها وارد می کند و دولت ها را در تنگنای جبران این خسارات قرار می دهد و این در حالی است که فقدان عزیزی، تحت هیچ شرایطی قابل جبران نیست.
پس از گذر سالها و قرن های متمادی که این امر، بر زندگی بشر سایه افکنده، انسان ناچار به مقابله با آین حوادث شده و در این راه، از هوش، استعداد و ابتکار خود بهره ها برده است؛ برای جلوگیری از سیل، مسیل ها و کانال هایی در مسیر آب ایجاد نموده، برای ممانعت از رعد وبرق به ویژه در ساختمان های بلند، برق گیر اختراع و نصب کرده، طوفان را در حد توان با کاشت درخت و احداث ساختمان های محکم مهار کرده و با ساختن بناها و خانه های مستحکم و استوار، به جنگ زلزله رفته است؛ در نتیجه، موفق شده تا حدقابل توجهی، از خسارات سنگین این قبیل اتفاقات بکاهد. با این حال، تمامی اقدامات فوق، زمانی مثمر ثمر واقع می شود که با اتخاذ روش های مدیریتی قوی، تنظیم و سازماندهی گردد؛ این تدبیرگزینی، در مجموعه مدیریت شهری تبریز، تحت عنوان مدیریت بحران شناخته می شود و تقریبا تمامی برنامه ریزی های مربوط به مقابله با بحران های طبیعی را در حیطه برنامه ریزی خود قرار داده است.
مدیریت بحران شهرداری تبریز، از بدو تشکیل خود در مجموعه شهرداری تبریز، توانسته با برنامه های آموزشی، فرهنگی و اجرایی خود، گام های موثری را در زمینه آگاه سازی شهروندان نسبت به اهمیت مقابله با بلایای طبیعی و ایجاد زیرساخت های مدیریت بحران در تبریز بردارد.
مسعود حسن نژاد، مدیر بحران شهرداری تبریز در باره این اقدامات، می گوید: با عنایت به این که مدیریت بحران شهرداری تبریز، یکی از نهادهای تقریبا تازه پای این مجموعه است، ارزیابی برنامه ها و طرح های اجرا شده، نشان می دهد که توانسته در این مدت کم، فعالیت های چشمگیری انجام دهد. برای مثال، احداث شهرک امن در پارک بزرگ عباس میرزا برای اسکان شهروندان در مواقع بروز بحران، احداث پدهای هلیکوپتر در چندنقطه شهر برای امدادرسانی در کمترین زمان ممکن، و اجرای مانورهای آمادگی در برابر زلزله در ادارات دولتی و غیر دولتی و مدارس و کارخانجات، بخشی از برنامه های تحقق یافته توسط این واحد است.
وی ادامه می دهد: از طرفی دیگر، مدیریت بحران شهرداری تبریز، درراستای تبیین اهمیت نقش بلایای طبیعی در زندگی انسان ها، از موضوع آموزش غافل نبوده و در فرصت های منظم، از اکثر شیوه های اموزشی بهره می گیرد تا آگاهی شهروندان را نسبت به مسئله حوادث طبیعی و تبعات آن، ارتقا دهد و بدین ترتیب، ایمنی و سلامت آنان را تضمین کند.
مدیربحران شهرداری تبریز، ضمن اشاره به انتخاب 5 دی ماه به عنوان روز ملی ایمنی در برابر زلزله و کاهش اثرات بلایای طبیعی، خاطرنشان می کند: این روز، فرصت مغتنمی است تا شهروندان در هر طبقه و قشری از جامعه، همچنین تمامی دستگاه ها و نهادهای اجرایی، بر روی این مسئله متمرکز شوند؛ چرا که در شهری زلزله خیز مانند تبریز، آمادگی تمامی افراد و همه دست اندرکاران یک ضرورت اجتناب ناپذیر است و این نکته باید در باور همگان جای گیرد که زلزله هیچ گاه خبر نمی کند؛ بنابراین بهترین راه مقابله با آن، استفاده از روش های نتیجه بخش است تا بتوانیم ضررها و خسارات ناشی از زلزله را به حداقل برسانیم.
حسن نژاد، اولین قدم در این راه را، احداث خانه ها و ساختمان های عمومی مستحکم و با مقاومت بالا می داند و تاکید می کند: در عین حال نباید تنها به موضوع ساختمان بسنده کرد؛ بلکه درون منزل و ترتیب چیدن اشیایی که در نقاط مختلف خانه مورد استفاده قرار می گیرند، بخشی از موضوع ایمنی در برابر زلزله محسوب می شوند. همچنین، رفتارهایی که باید در زمان بروز زلزله داشته باشیم و موقعیت شناسی حادثه، قسمت مهم دیگری از بحث مقابله با زلزله است که همه این ها، در برنامه های مدیریت بحران شهرداری تبریز، گنجانده شده است.
وی تحقق تمامی این اهداف را، در سایه آموزش مستمر و علمی شهروندان می داند و تصریح دارد که مدیریت بحران در ویژه برنامه هایی که به مناسبت روز ملی ایمنی در برابر زلزله و کاهش اثرات بلایای طبیعی تدارک دیده، اولویت را به مسائل و اصول اموزشی شهروندان داده است.
به گفته حسن نژاد، آموزش از طریق پخش انیمیشن در تلویزیون های شهری، پخش بروشور و جزوه در میان شهروندان که علاوه بر موضوع زلزله، درزمینه آمادگی های لازم برای فصل سرما نیز شهروندان را آگاه می سازد، برگزاری کلاس های امادگی در برابر زلزله در فرهنگ سراهای مناطق ده گانه شهرداری تبریز، آغاز دوره های تخصصی طرح استقرار سیستم مدیریت بحران در اماکن مسکونی که به صورت پایلوت درکوی قدس مخابرات برگزارمی شود، برگزاری مسابقات نقاشی برای کودکان و نوجوانان با موضوعات بلایای طبیعی و به ویژه زلزله، و اطلاع رسانی عمومی با نصب بنر و پوستر در سطح شهر، از جمله اقدامات این مدیریت به مناسبت 5 دی است.
با این حال و همانند همیشه، نباید از این نکته بسیاربسیارمهم غافل بود که اگر شهروندان در اجرای آموخته ها و عمل به توصیه های ایمنی از سوی کارشناسان، همت و جدیت نداشته باشند، برنامه های فوق، نتیجه چندانی در بر نخواهد داشت؛ ثمره این بی اعتنایی و سهل گرفتن اثرات بلایای طبیعی نیز، جز خسارات سنگین و پشیمانی سنگین ترچیز دیگری نخواهدبود. نکات آموزشی را جدی بگیریم و نگذاریم وقتی زمین می لرزد، خانه دلمان نیز بلرزد...!