يکشنبه 4 خرداد 1404
slogan
iran Imam
تاریخ : يکشنبه 12 آبان 1392
کد 118

رئیس کمیسیون عمران شورای اسلامی کلانشهر تبریز شورا در زمینه بهسازی بافت فرسوده و ساماندهی حاشیه نشینیی در حال برنامه ریزی اساسی است

با بررسی اقدامات صورت گرفته در زمینه بهسازی بافت فرسوده و ساماندهی حاشیه نشینی توسط شهرداری تبریز، برنامه ریزی اساسی جهت تسریع در این امر صورت خواهد گرفت.
رئیس کمیسیون عمران شورای اسلامی کلانشهر تبریز:
شورا در زمینه بهسازی بافت فرسوده و ساماندهی حاشیه نشینیی در حال برنامه ریزی اساسی است

طرح های مربوط به بهسازی بافت فرسوده و ساماندهی حاشیه نشینی در تبریز موضوعی است که اجرای آن ها در تبریز به سال های قبل بازمی گردد اما این که برنامه های اجرا شده تا چه میزان موفقیت آمیز بوده اند، می تواند محل سوال و چالش باشد. همان موضوعی که مهندس ایرج شهین باهر رئیس کمیسیون عمران شورای اسلامی کلانشهر تبریز  در پرونده ویژه همشهری به آن اشاره می کند و می گوید که با بررسی اقدامات صورت گرفته در زمینه بهسازی بافت فرسوده و ساماندهی حاشیه نشینی توسط شهرداری تبریز، برنامه ریزی اساسی جهت تسریع در این امر صورت خواهد گرفت.

 با توجه به اینکه بیش از یک پنجم جمعیت شهری تبریز در بافت فرسوده این کلانشهر ساکن هستند و یکی از برنامه های مهم اعضای شورای اسلامی شهر در دوره جدید برنامه ریزی برای بهسازی این بافت است، لطفا از ضرورت مقاوم سازی این بافت بگویید و بفرمایید که مشخصا کمیسیون عمران شورای اسلامی کلانشهر تبریز که مسئولیت آن را عهده دار شده اید، چه برنامه ای در این خصوص دارد؟

موضوع بافت فرسوده و در کنار آن بافت حاشیه نشینی از موضوعاتی هستند که اکثر کلانشهرها با آن درگیرند. چون روند ظهور بافت های فرسوده شهری در شهرهای بزرگ به طور طبیعی با توجه به رشد و توسعه شهرها و فرسوده شدن بافت های قدیمی شهر که معمولا نیز در مرکز شهر قرار دارند به وجود می آید و در کنار همین موضوع به لحاظ فرسوده بودن ساختمان ها ومشکلات ناشی از آن قابلیت زندگی در این بافت ها شدیداً پایین آمده و انگیزه سرمایه گذاری در چنین بافت هایی کاهش یافته و روند بهسازی چنین مناطقی معمولاً طولانی می شود. در چنین شرایطی فارغ از بحث مناظر زشت و بد منظره و وجود ناهنجاری های زیستی در چنین بافت هایی در شهر ما تبریز که در مجاورت گسل شمال تبریز قرار گرفته است، خطر دائمی یک پدیده طبیعی بنام زلزله همیشه وجود داشته که در طول سال ها بارها تبریز را با خاک یکسان کرده ودوره بازگشت آن در حدود 250 سال است که این زمان تقریباً در حال اتمام است و ضرورت دارد جهت مقابله وآمادگی در مقابل چنین اتفاقی که در صورت اتفاق با ریشتر بالای 7  می تواند در بافت های فرسوده ما تلفاتی بیش از 300 هزار نفر داشته باشد، سریعاً اقدام به بهسازی بافتهای فرسوده و ساماندهی حاشیه نشینی کنیم. در رابطه با برنامه اصلاح چنین بافت هایی باید بگویم ما در حال حاضر در حال بررسی اقدامات و روش های انجام شده شهرداری درسال های گذشته هستیم و در نظر داریم میزان موفقیت این روش ها را در طول سال های گذشته مطالعه کرده و سپس برنامه ریزی کنیم .البته بحث هایی در رابطه با برقراری ضوابط تشویقی در رابطه با افزایش تراکم وحذف هزینه پروانه در چنین بافت هایی شده است.

 با توجه به حجم گسترده بافت فرسوده شهری در تبریز، طبیعتاً نوسازی و بهسازی این بافت به تنهایی توسط شهرداری امکان پذیر نیست، نقش دولت را در این زمینه چگونه ارزیابی می کنید؟

 در طول سال های گذشته با توجه به وظیفه ایی که وزارت راه وشهرسازی در احیای بافت های فرسوده شهری دارد،. این وزارت در قالب شرکت های عمران و بهسازی سعی کرده که با برقراری وام های بلند مدت وگاهاً به صورت ورود عملیاتی و انجام پروژه های بزرگ مانند طرح میدان شهید بهشتی قسمتی از این بافت ها را اصلاح کند که در مجموع با توجه به طولانی شدن چنین پروژه هایی سهم دولت از این احیاء زیاد نبوده است.

 همواره دانشگاهیان و نخبگان علمی از عدم بهره گیری از تجارب و دانش آن ها در امور مختلف شهری از جمله نوسازی علمی بافت فرسوده گلایه مند بوده اند، آیا استفاده مناسب از این قشر در برنامه های بهسازی و نوسازی بافت فرسوده شهری را در برنامه دارید؟

خوشبختانه اکثر اعضای کمسیون عمران از اعضای هیات علمی دانشگاه ها هستند و مسلماً به این مهم اعتقاد داشته و سعی خواهیم کرد از تجربیات و دانش این قشر فرهیخته  استفاده کنیم.

این مشارکت گیری به چه شکل عملیاتی خواهد شد؟

ببینید ما سعی داریم در سایت شورا بخشی را به نظرات و پیشنهادات مردم و نخبگان اختصاص بدهیم تا مردم بتوانند نظرات وپیشنهاداتشان را در راستای طرح های عمران شهری به کمسیون ارائه کنند. البته بنده آمادگی جذب نظرات همه عزیزان بصورت حضوری در دفتر شورا را دارم و همچنین ما می توانیم این موضوع را به صورت نظرسنجی و یا برگزاری مسابقه در جهت اخذ نظرات مردم انجام دهیم .

استفاده از الگوهای داخلی و خارجی در نوسازی بافت فرسوده شهری می تواند کمک بزرگی در این راستا باشد. چگونه می توان از این امکان برای نوسازی مناسب بافت فرسوده شهری تبریز استفاده کرد؟

قطعاً با بررسی نمونه های موردی موفق داخلی وخارجی می توانیم با کمترین آزمون و خطا به روش مطمئن دست پیدا کنیم که خوشبختانه روش های موفقی را درکشور ترکیه و شهر آنکارا و استانبول که شرایط تقریباً همسانی را با ما دارند به کار گرفته اند که ما می توانیم از آن ها بهره ببریم.

یکی از رهیافت های نوین در تسریع در نوسازی بافت های فرسوده بهره گیری از توان و ظرفیت شورایاری ها است. با توجه به اینکه چنین پتانسیلی در تبریز ایجاد نشده است، احساس نمی کنید که شکل گیری این نهادهای مردمی ضروری باشد؟

حتماً شکل گیری این حلقه کاملاً ضروری است .شورا یاری یکی از حلقه های مفقوده مدیریت شورایی هست، این بحث مکمل شورا بوده و بدون شک می تواند کمک موثری نه تنها در موضوع احیاء بافت فرسوده، بلکه در همه زمینه ها و وظایف شوراها انجام دهد. حضور شورایاری ها می تواند مشکلات موجود در محلات را به صورتی دقیق تر و با اولویت های واقعی کانالیزه کرده و در سریع ترین زمان به مرحله اجرا درآورد.